Ons werkpaard

Dit iconisch Amerikaans lesvliegtuig is de Piper PA28-140 Cherokee. Voor het eerst gebouwd in de jaren ‘60 en heeft na verschillende decennia zijn betrouwbaar en veiligheid bewezen. Daarom is het ook één van de meest geprezen lestoestellen ter wereld.

Terwijl hypermoderne vliegtuigen hun aandeel in de markt veroveren blijft deze klassieke vogel stevig overeind. De eigenschappen van het vliegtuig bieden ons de kans een complete en vooral veilige vliegopleiding aan te bieden, en dat in een ‘vintage’ jasje. Laat je niet misleiden, zowel nieuwe als oudere toestellen moeten steeds voldoen aan dezelfde strenge regelgeving.

De cockpit

De kans is groot dat je na de opleiding in contact zult komen met de zogenaamde ‘glass cockpit’. Om te vermijden dat de stap van een klassieke naar een hypermoderne cockpit te groot is werd ons toestel voorzien van een mini versie, de Garmin G5.

Op deze manier leer je met zowel de conventionele als moderne instrumenten omgaan.

cockpit piper sportvliegtuig met Garmin G5 instrumenten

Digitale
ondersteuning

PPL leerplatform op een tablet

Dankzij ons uniek leerplatform, dat zowel online als offline beschikbaar is, heb je het gevoel alsof jouw opleiding in je broekzak zit:

  • Persoonlijke progressie is meteen zichtbaar

  • Je weet exact wat je volgende les mag verwachten

  • Essentiële leerstof & ondersteunende zelfstudie

  • Praktische tools & handleidingen

Wat je mag
verwachten

De minimale duurtijd van de praktische opleiding bedraagt 45 vlieguren. Terwijl ons opleidingsprogramma dit niet onmogelijk maakt is het beter om hier wat marge op te rekenen. Tenslotte is het doel om met een gevulde rugzak aan ervaring de training af te ronden.

Een extra vereiste is dat je minstens 10u alleen (“solo”) gaat vliegen onder het toeziend oog van een instructeur. Dit is een heel spannende ervaring maar wordt altijd met de nodige voorzorg uitgevoerd. Zo zal je vliegen in kalm weer en zal je reeds getraind zijn op onregelmatigheden.

De opleiding gaat van start met het aanleren van basismaneuvers. Vervolgens leer je omgaan met pannes & onregelmatigheden, maak je kennis met navigeren en ga je voor het eerst alleen de lucht in. In de laatste fase zetten we de puntjes op de ‘i’ en gaan we wat extremere maneuvers en geavanceerde navigatietechnieken onder de loep nemen.

Tenslotte maak je een eindproef door een navigatie te maken van minstens 280 km met twee tussenstops, en dat zonder instructeur. Nadat je de examenvlucht met een instructeur geoefend hebt ben je klaar voor de echte proef!

Omdat vliegen veel meer is dan gewoon het stuur te manipuleren krijg je vóór de aanvang van nieuwe oefeningen telkens een grondige briefing. Hierdoor haal je meer uit de lesvluchten en kan je in een kortere tijd de opleiding afronden.

Maatwerk

Op veel plaatsen word je vaak door één instructeur opgeleid, wat ervoor kan zorgen dat jouw opleiding behoorlijk lang kan duren. Alles hangt af van de beschikbaarheid van je lesgever. Wij verhelpen dit probleem door onze leerlingen met verschillende (gestandaardiseerde) instructeurs te laten vliegen.

Onze planner zorgt voor continuïteit in de opleiding en past het vliegtempo aan jouw noden aan. Het enige wat jij moet doen is zeggen wanneer je beschikbaar bent, hij doet de rest.

Safety

Management

Terwijl velen prediken veiligheid hoog in het vaandel te dragen, bewijzen wij dagelijks dat we er effectief naar handelen. Dat doen we a.d.h.v. ons ‘Safety Management System’, gestuurd door onze Safety Manager. Wat daar uit voortvloeit zijn maatregelen die zowel onze veiligheid als die van anderen verhoogt:

  • Stikte procedures: Om te voorkomen dat accidenten en incidenten zich herhalen ontstaan in de luchtvaart nieuwe procedures en worden checklisten aangepast. Daarom spenderen ook wij veel energie aan het ontwikkelen en herzien van procedures en checklisten.

  • Hoge standaard: Omdat een leerling het product is van zijn instructeur(s) hechten wij veel belang aan de standaard en niveau van onze lesgevers. Onze instructeurs hebben hun wortels in professionele grond en vliegen actief als piloot voor luchtvaartmaatschappijen die dezelfde standaard toepassen.

  • Attitude: Je pilootbrevet halen kan je overal, maar uitgroeien tot een echte vliegenier (lees “aviator”) is daarbij niet gegarandeerd. Net zoals bij het behalen van een rijbewijs moet je nog veel leren, maar als de juiste ingesteldheid meegegeven werd, kan dat op een veilige manier. Daarom leggen wij voor een groot stuk de focus op de attitude van de leerling. Uiteindelijk wordt je de gezagvoerder van een vliegtuig, en dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee.

onweerswolk of cumulonimbus (Cb) gezien vanuit de lucht

Heb je interesse in de opleiding?